Visita al museu de Belles Arts de València

 

El passat 16 de desembre, l’alumnat de 4t. d’E.S.O., 1r i 2n de Batxillerat de l’IES La Valldigna va visitar el museu de Belles Arts de València amb els professors Juanvi Martí del departament de dibuix i Marta Moreno del de castellà.

Amb aquesta visita hem descobert a l’alumnat la riquesa patrimonial de la nostra pinacoteca, potenciant la competència “consciència i expressions culturals”, així com l’estima i el gaudi pel patrimoni cultural dels valencians i les valencianes.

D’aquesta manera, vam fer un recorregut cronològic per les arts figuratives com la pintura i l’escultura. Primerament, es va estudiar el gòtic valencià a través dels retaules medievals que han aplegat fins el nostres dies, des del període linial, passant per l’internacional, per acabar amb la empremta flamenca.







Seguidament, ja al degle XVI, vam abordar l’escola dels Macips, destacant la figura de Joan de Joanes com a referent de l’estil que va transmetre a alguns dels seus seguidors com Nicolau Borràs Falcó, Miquel Joan Porta o Gaspar Requena.

Finalment, vam recórrer les sales barroques del museu on vam estudiar l’obra dels germans Joan i Francesc Ribalta, Jeroni Jacint d’Espinosa o el xativí Josep de Ribera “il spagnoletto”, entre altres, dintre del tenebrisme propi de la corrent de Caravaggio. Ja a la segona meitat del segle XVIII, apareixerà la fundació de la Real acadèmia de Sant Carles, de la mà dels germans Vergara amb un tardobarroc luminista, per a tancar amb l’academicisme neoclàssic de Josep Camarón Bonanat.

Per acabar, es va fer un recorregut per l’art decimonònic i del segle XX, destacant la figura del pintor de la llum, Joaquim Sorolla i del seu amic, l’escultor Marià Benlliure, amb la connexió entre les dues obres.

Abans de tornar, vam visitar la plaça de la Mare de Déu dels Desemparats i la seua Basílica, posant els nostres ulls a la cúpula pintada per Antonio Palomino en 1701.

Esperem que aquest passeig pels nostres vestigis artístics haja motivat al nostre alumnat per a seguir amb l’aprenentatge del dibuix i de la història de l’art.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

PREMIS DIBUIXANT PER LA IGUALTAT

Vicent Chover guanya les I Olimpíades lingüístiques

Activitat de transició a l'ESO